menu
     
Beiaard

Beiaard

Klokkenspel

 

Op initiatief van de Junior Kamer Roermond werd op 30 april 1979 tijdens een plechtige bijeenkomst in het stadhuis van Roermond onder begeleiding van de welluidende klanken van een reizende beiaard, de opdracht getekend voor het gieten van een vier-octaafs beiaard. Dit alles in het kader van het 750 jarig bestaan van de stad Roermond in 1982. Deze opdracht werd uitgevoerd door de Koninklijke Eysbouts uit Asten waar op 14 februari 1980 de gieting van de grootste klok plaatsvond in aanwezigheid van leden van de Junior Kamer en Burgemeester en Wethouders van Roermond. Kort daarna werd de beiaard in de toren van het stadshuis geplaatst.

De beiaard bestaat uit 49 klokken verdeeld over vier octaven. Deze omvang wordt in de beiaardwereld ook concertbeiaard genoemd. Het volledige repertoire voor beiaard kan op de Roermondse beiaard worden gespeeld. De bespelingen van de beiaard geschiedt door middel van het authentieke stokkenklavier met zijn specifieke speelaard. Om de beiaard ieder kwartier van de dag een melodie te kunnen laten spelen werd besloten een bandspeelwerk te plaatsen.

 

De klokken wegen samen 1883 kilogram. De kleinste klok, een C6, heeft een doorsnee van 16 cm en een gewicht van 9 kilogram. De zwaarste klok van de beiaard, een C2, heeft een doorsnee van 78 cm en weegt 270 kilogram. Hierdoor behoort de Roermondse beiaard tot de categorie 'lichte beiaarden'. In deze categorie behoort de beiaard tot een der mooiste van het land. Waarbij aangetekend dient te worden dat Nederland samen met België toonaangevende 'beiaardlanden' zijn.


De geschiedenis van 'Het Roermondse Klokkenspel' verscheen in De Spiegel van Roermond 2010, geschreven door Jan Daniels en kunt het artikel u HIER ophalen

 

relief torentje

     
 

© STICHTING STADSBEIAARD ROERMOND.